Tuesday, April 19, 2011

Ceciter....

"YA ALLAH.. APA KO BUAT NI? CECITER... CECITER..."

Hari Selasa. Ibu bertanya kepada saya : "Tak ada usrah ke malam ni?". Erk... Tersedak sebentar.

Lebih kurang 3 hari lagi, umur kerjaya saya mencapai 4 bulan. Mungkin kerjaya bukanlah suatu isu 'target' bagi saya untuk waktu ini. Boleh jadi isunya :

"4 bulan telah berlalu, apa yang telah engkau buat pada Islam? Ceciter... Ceciter..." (Amboi, watak Hantu Kak Limah dah mula melekat pada M24 nampak, hehe...)


Apakah jawapan yang 'lebih baik' untuk saya bagi pada ibu saya ketika itu, melainkan dengan jawapan ini : "Rasanya tak ada kot, hari ni letih sikit lah, ibu...". Ibu tersenyum, beliau tahu anak mudanya nombor dua ini memang betul-betul letih.

Kerja Islam mana ada mudah!

Sepanjang bergelar sebagai seorang juruaudit, kerja-kerja perakaunan memang tidak dapat saya lepas tangan. Paling tidak pun, 2-3 fail CAF (Current Audit File) di atas meja perlu saya selesaikan seberapa cepat yang boleh untuk saya lepaskan tanggungjawab kepada 'abang manager' kesayangan kami, hehe... seolah-olah sudah menjadi rutin, pergi keja, balik kerja, pergi kerja, balik kerja.. Ish.. bosan.

Namun, sedikit demi sedikit pertanyaan di atas 'timbul' akibat tekanan dari kebosanan melampau itu. Bagaikan terhantuk di pintu rumah sendiri, saya gunakan ruang lingkup penulisan ini untuk sama-sama kita muhasabah :

1. Jika di kampus sebelum ini, kita mampu istiqamah untuk turun ke surau kolej, kenapa bila bekerjaya kita jarang turun ke masjid?

2. Jika di kampus sebelum ini, kita mampu buat usrah dengan adik-adik setiap minggu, kenapa bila bekerjaya kita susah sangat berusrah dengan abang-abang?

3. Jika di kampus sebelum ini, kita mampu menghafaz Al-Quran 5-6 juzu', kenapa bila bekerjaya, nak buka kitab Al-Quran kena fikir 2-3 kali?

4. Jika di kampus sebelum ini, kita mampu menegur rakan kita untuk 'jaga jarak', kenapa bila bekerjaya, nak tegur kakak-kakak jaga ikhtilat dengan kita, kita takut-takut?

Sekadar lontaran umum. Bukanlah bermakna, jawapan yang ada kepada saya adalah jawapan yang menafikan persoalan diatas, bahkan jika saya tidak keletihan, mungkin ada 20-30 persoalan yang boleh kita kongsi sama-sama.

Editor : MUSLIM 24 JAM™

p/s: Sekadar perkongsian dan peringatan buat diri dan sahabat2 yang sedang bertatih di alam pekerjaan sekarang ni....apa macam? terkena? Ceciter...ceciter...hi

No comments:

Post a Comment